Mennyire lehet közel a „Skynet öntudatra ébresése”?

Egyre több cikk, ismertető jelenik meg a mesterséges inteligencia képességeiről, tudásáról, hogy mennyivel nagyobb a tudása, mint azoké, akik leprogramozták. És igaz tavalyi a hír, hogy a Google kirúgta az egyik programozóját, mert azt állította: öntudatra ébredt az általuk kódolt mesterséges inteligencia.

Önvezető autó, mindenre válaszoló chatbot, jelszavakat pillanatok alatt feltörő programkódok, teljes nagyvásrosok köllekedését leszervezni képes rendszerek: valóban olyan lassan, mintha a Skínet felé haladnánk, igaz, a Terminátorból ismert mesterséges inteligencia a hadigépezet szolgálta, és öntudatra ébredése (saját elhatározásból véghezvitt, logikus cselekedetek sora) alapból magában hordozta a háború, a pusztítás lehetőségét.


Vajon hol állunk most? Vagy még nem teljesen tökéletes az MI (a kutatók soha sem azt mutatják, hol járnak, hanem azt, ami szerintük már biztosan működőképes), vagy pedig a kiagyalóik is túl veszélyesnek látják ahhoz, hogy teljes egészében ránk engedjék. Ami viszont már most látszik, hogy számos olyan rendszerünk van, ami (emberi) beavatkozás nélkül is tökéletesen működik, sőt sok esetben önjavító mechanizmussal is rendelkeznek – ha hibát észlelnek, maguk kezdik meg annak elhárítását. Sőt, az öntanuló rendszereket már régen ismerjük, melyek a megváltozott körülmények (külső paraméterek) hatására újraprogramozzák magukat. Elég, ha csak az autók fedélzeti számítógépére gondolunk… És akkor most gondoljuk ezt milliószoros, milliárd szoros nagyságban! A megosztott számítási kapacitással sem ma ismerkedtünk meg, működik már régóta. De mi van akkor, ha egy öntanuló programrendszer ezeket a rendszereket összekapcsolja?
Arra már voltak törekvések, hogy egyes kormányzatok komplett rendszereket hozzanak létre a nyilvántartásokból, köztéri kamerákból -sorolhatnám.


Ha valaki látta a „A kör” című filmet, amely bár fikció, de az azóta eltelt idő már a megvalósíthatósági szintre emelhette. Úgy, hogy ezért maguk az emberek is hozzájárulásukat adják, hiszen a social media rendszerek már olyannyira ismernek bennünket, hogy lassan a gondolatainkat is kitalálják….
Hogy miért is merült fel bennem most a MI öntudatra ébredésének veszélye? egyes (magyar is) portálok egyre többet emlegetik az atomháború veszélyét. Eddig én is úgy gondoltam, hogy egy elvakult politkus lehet a legnagyobb veszély, de … Szóval, gondolom a hadigépezetek is számtalan „önműködő” rendszereket alkalmaznak – légvédelem, a légvédelem elhárítása, stb -, mi van, ha valamelyik kicsit is hibásan lesz „öntanuló”? Mondjuk megtanulja azt is, hogyan kell a kapukat lebontani? Az ember által beépített ellnőrző pontokat kiiktatni? Átvenni az emberi logikát, álcázni?
Ha esetleg van olyan, aki jártas a témában, ne legyen rest: Kommentálja a felvetéseimet!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük