Lesz tolongás a blokkolóóráknál…

„Év végéig valamennyi állami kórházban – Pintér Sándor belügyminiszter utasítására – új beléptetőrendszert vezetnek be. „ – jelent meg ma több hírportálon is egy tegnapi bejelentés. Mivel x, y, és z %-ot csökkentek az ellátott esetek száma, ezért is a szigorítás. De vajon csak ennyi rejlik a számok mögött? Hogy lógnak az orvosok???


Nos, a híradásokból kiderül, hogy a várólisták kilométeresek, miközben „hatalmas” eltérések vannak az egyes kórházak teljesítménye között. Van ahol havonta 6, van ahol ennek többszörse az egy orvosra jutó esetszám.
De vajon ezek a mutatók csak azt mutathatják, hogy a dokik lógnak a melóhelyükről, mint a gimnazisták, akik inkább elmennek shoppingolni? Persze, nem lehet kizárni, hogy egyszer egyszer „csúsztatnak” a gyógyítók egy része, de nem lehet hogy más oka is van ezeknek a különbségeknek?
Mint ahogy az egyik portál is fejtegette, ameddig nem voltak az orvosbérek rendezve, addig a dokik, és az ápolók is rendre vállaltak túlórákat, túlmunkát, hogy kiegészítsék a csekélyke appanázsukat. Most már, hogy nagyjából elég a megélhetésre a havi bérük, már annyira nem kapaszkodnak a pluszpénz után. És mivel kevés az orvos, az ápoló (a legtöbb kórházban), így aztán az esetszám is csökkenni fog. De az is eszembe jut, hogy lehet visszanyal majd a fagyi: mert kiderül, hogy egyes dokik igenis sokat vannak bent, mert törődnek a betegeikkel, és ha csak este tudnak ránézni a frissen operált páciensre, hát akkor fogják megnézni. És nem 8, hanem 11 órát blokkolnak majd. Például az én orvosom is ilyen volt anno, még a nagyvizit előtt bejött megkérdezni: hogy vagyok? Na, velük mi lesz?
És mi lesz akkor, ha egy műtét csak a munkaidő vége után fejeződne be? Bele sem kezd a sebész, mert neki blokkolnia kell? Vagy negyed ötkor összeférceli – majd holnap folytatjuk – és hazamegy?
Szerintem az orvosok tipikusan abba a kategóriába tartoznak, ahol a rugalmas munkaidő nagyon is indokolt! Mert a magyar állam a túlórát nem nagyon szereti manapság kifizetni, de akkor max a doki csúsztat, amikor kevesebb a betege…
És még valami: az elmúlt években százával távoztak az orvosok az országból. Most ezek hiányát ilyen hülyeséggel akarják „orvosolni?. Fidesz módszer… De másutt sem vált be. És ahogy előttem már sokan javallották: blokkoló órát a Parlamentbe is! És annyi pénzt (se) kapjanak, amit bent vannak… Amikor a plenáris ülés félház előtt zajlik…
Szóval nem a dokikat kellene ütni, hanem rendbe kellene tenni végre rendesen az egészségügyet. Mert ez csak bohóckodás. De a javából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük