Mi jön most? Mennyire roggyanhat meg Orbán államgépezete?

Dupla lemondás egy nap alatt – legfőbb közjogi méltóság szórt hamut a fejére… Túlélheti ezt egyenes gerinccel Orbán (már ha van nekije olyan testrésze)? Vagy ez most kavics a fogaskerekek között, s ha nem is áll be mint a szög, legalább elkezd egy kicsit csikorogni az illiberális egyszemélyi irányítású államgépezet? Ugye azt senki nem hiszi el, hogy Orbán és a sleppje az egész kegyelmi ügyről nem tudott?

Egymást érik a facebookos meme-k tegnap délután óta, amikor is egymástól függetlenül (?) Varga és Novák beadta a felmondását. Míg Varga nagyjából a közéletből is kivonulna, addig Nováknál erről nem szóltak a hírek, minden bizonnyal így szólt az utasítás Orbántól, az egyik felmondással, a másik közös megegyezéssel távozik.


Közben, hogy a „nemzetközi helyzet fokozód”jon, Varga volt férje is megszólalt, s mint olyan, de is adta ő is a felmondását a NER felé, meglehetősen indulatos kiszólással:
„Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak” – írja a posztban Magyar Péter. (by Telex)
Természetesen számít a rogáni propagandagépezet teljes letámadásával, ami várható is. Magyar Péter lépése kicsit meglepő, hiszen nem kicsit volt beépülve a NER rendszerébe, számos állami posztot töltött be, vélhetően nem kis fizetésért, most ezeket dobta oda. Ha Rogánék teljes letámadást indítanak ellene majd, akkor valóban saját elhatározás volt, ha nem, akkor ez is csak egy propagandalépés lehetett.
Én azért az előbbiben bízok. És abban is, hogy nem csak Magyar Péter lesz egyetlen, aki végre nevén nevezi azt, amit eddig mindenféle névvel illettek. Miszerint az orbáni politika nem más, csak a tőke, a vagyon, és a hatalom koncentrálása, miközben minden, és mindenki mást figyelmen kívül hagynak. A cél csakis a minél több pénz, és a korlátlan hatalom megszerzése. Hiszen ha más is ki meri ezeket a gondolatokat mondani, akkor talán a narancs ködben úszó „tömegek” is felbredhetnek, és talán a ködön túl a nagy homályban egy kis igazságot is fel tudnak fedezni. Mert változás anélkül nem képzelhető el.
Egyelőre még a propaganda piedesztálra emeli a két bukott Orbán parancsára megbuktatott politikust, miszerint lám, a jobboldalon van következménye a hibás döntéseknek. Csak azt felejtik el közölni a híveikkel, hogy azokat a hibás döntéseket nem Varga és nem Novák hozták meg (vélhetőeleg), hanem felsőbb utasításra cselekedtek. Csak most így ők viszik el a balhét, mert hát Orbán, vagy éppen Pintér csak nem bukhatnak bele…


S hogy mi lesz most? Ami biztos, hogy ideiglenesen az Ország házának pedellusa látja el a köztársasági elnöki feladatokat. Várhatóan a Fidesz nem jelöli Kövért, hiszen kell nekik a Parlamentben mint csendőr, hiszen ezt a feladatot nagyszerűen ellátja. Az ellenzék nem fog tudni olyan jelöltet állítani, akit a kormánypárt megszavazna, így hát marad egy újabb aláírógép jelölése…
Ha csak nem használja ki az ellenzék ezt a minimális lehetőségét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük