Addig emelkedik a forint, míg majd lezuhan

Mai Hurráoptimista beharangozó a Telex oldalán, persze aztán lentebb meg is magyarázzák. Mint ahogyan én is. Semmi más nem táplálja most a forint árfolyamát, mint a 18% kamat, a 18% effektív kamat, és a 13% alapkamat. Hát jó hogy veszik a valutánkat, amikor egy ujjbegymozdítás nélkül is nettó jövedelmet lehet vele realizálni. Ne legyenek illúzióink: sem a magyar vagy a nemzetközi politikai helyzetnek, sem pedig a magyar gazdaság teljesítményének nincs semmi köze a forint „szárnyalásához”. Csak a magas kamat, amit pont azért vezetett be az MNB, hogy megállítsa a pénzünk további értékromlását.
De azt mindenki tudja, hogy ez a magas kamatszint sokáig nem tartható, mert ezzel együtt az állam finanszírozása is irgalmatlanul drágává vált, hiszen a lakosság is veszi ész nélkül az államkötvényeket, hiszen jóval magasabb kamatot ad, mint bármely más megtakarítási forma.
Persze egyszer majd el kell kezdeni, pont emiatt a kamatokat csökkenteni, s majd akkor jön a fekete leves, főleg, ha az EU sem fogja továbbra sem küldeni a „minket megillető” pénzeket. Hiszen, már most borítékolható, hogy a forintunk akkor újra bezuhan, s az sem elképzelhetetlen, mélyebbre, mint ahonnan most felküzdötte magát. Az pedig sajnos magával hozza majd az import iszonyatos drágulását, az infláció új erőre kapását…
Persze el lehetettvolna ezt kerülni… Mondjuk ha már korábban bevezették volna az eurót… Vagy ha Orbán nem harcol folyamatosan az EU-val, esetleg csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, kissé alacsonyabb szintű a korrupció, kevesebb közpénz veszti el közpénz jellegét. Hogy ez fantazmagória?Hát igen, a Fidesz éra alatt minden bizonnyal az is marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük