Akkumulátorgyárak – Huhh de rázós téma

Debrecen népe felemelte szavát az épülő megamonstrum akku üzem ellen, hogy nekik nem kell oda egy ilyen környezetszennyező, vízbázis tönkretevő, távolkeleti bérmunkások tömegeit bevonzó gyármonstrum. Hogy félni kell e az ilyen üzemetől: nem tudom. De hogy itt a közelünkben lévőbe ismerőseim egyike sem menne dolgozni, az is fix…

Mi a véleményem az akku üzemekről? Gödről, Komáromról, Debrecenről, Tatabányáról (mert ott is van kettő alapanyag gyártó)? Sommásan talán annyi: kellenek, kellenek, de nem ide! És nem csak környezetvédelmi okok miatt mondom azt: máshova kellene vinni őket. Egyrészt pl. Komáromban kevés a víz, már készül a vízvezeték, hogy Tatáról segítsék ki a Duna parti üzemet. Másrészt, mint ezt több hely tapasztalata is mutatja: nincs elég olyan magyar munkaerő, aki hajlandó lenne egy eleve veszélyesnek hirdetett üzemben dolgozni, így aztán jönnek a endég-bérmunkás-rabszolgák a legkülönbözőbb régiókból, távol keletről… Nem vagyok a multikulti ellensége, de közvetlen környezetemben már kezd elegem lenni abból, hogy ha bemegyek a hipermarketbe, magyar szót alig hallok, csak beazonosíthatatlan nációjú emberek tömegét látom. Hogy minden második vásárló szlovák, már megszoktam, de ezt még annyira nem.
És még valami: az üzemeket nem inkább a nyersanyagok közelébe kellene telepíteni? Könyörgöm: Hol van Komárom közelében (egyáltalán Magyarországon) rézbánya, és rézfeldolgozó üzem? Vagy melyik hegyünkből bányásznak lítiumot? Az egyikből Chilében van sok, a másikból Afrikában… Miért nem oda viszik ezeket az üzemeket? Ha már élelmet termelni nem tudnak, legalább munkájuk lenne!
Szóval: Az akkugyárak, bármennyire is ez a jövő: nem Magyarországra valók. És csak az egyik szempont a környezetvédelem. Mert ráadásul drágák! A debrecenire a hírek szerint munkahelyenként kb. 40 millió forint táogatást fizet ki pártunk és államunk. Adóbevételt meg sokáig nem látnak majd, egyrészt a hatalmas adókedvezmények miatt, másrészt azért, mert ezek az üzemek (papíron biztosan) évekig vesztesgesek lesznek! Az SZJA-ból meg nagyon sokára jön vissza ez a pénz. Annyira nem fizetnek jól az akkus cégek!

Egy hozzászólás “Akkumulátorgyárak – Huhh de rázós téma” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük